Menu
Contact Favorite Caută
Protefix - O viata mai buna pentru purtatorii de proteza dentara

Există o diferență majoră între igiena orală pentru dantura normală și cea pentru protezele dentare: protezele dentare trebuie să fie curățate mai temeinic, chiar dacă pe acestea nu apar carii. Tartrul apare nu numai pe dinții naturali, ci și pe cei artificiali. Pentru prevenirea locurilor de presiune și a inflamațiilor, regula de aur este igiena orală aplicată cu regularitate. Curățați proteza zilnic cu periuța și o pastă specială non-abrazivă. Se recomandă și tabletele de curățare, deoarece acestea au suplimentar și proprietăți igienizante. Igiena corectă a protezelor asigură o viață mai lungă. De asemenea, crește confortul datorat utilizării lor, reduce inflamația mucoaselor și vă permite să vă bucurați de mesele preferate fără un gust neplăcut în gură. Așadar, mai jos, să învățăm cum să îngrijiți în mod corespunzător o proteză dentară.

Igiena protezei dentare – sfaturi de bază

 

 • Curățarea cu regularitate
 • Regularitatea este cel mai important principiu de igienă al unei proteze mobile. Și dinții artificiali trebuie spălați în fiecare zi, de preferință după fiecare masă, deoarece, la fel ca și în cazul dinților reali, bacteriile dăunătoare și tartrul se acumulează pe ei. Dacă nu sunt îndepărtate, ele pot provoca inflamații recurente ale gurii, exacerbarea ulcerațiilor, deteriorarea stării gingiilor și - dacă proteza este doar parțială – poate afecta sănătatea dinților reali. Dacă, din anumite motive, purtătorul de proteză nu o poate curăța imediat după masă, ar trebui să o clătească cel puțin sub apă caldă. Cu toate acestea, apa nu trebuie să fie prea caldă, deoarece ar putea deforma dinții artificiali.
 • Alegerea unei periuțe potrivite
 • Instrumentul de bază pentru curățarea unei proteze este o perie specializată. Este prevăzută cu două capete (pentru curățarea părților interioare și exterioare ale protezei) pentru a ajuta la atingerea diferitelor unghiuri, cu peri delicați care nu zgârie suprafața protezei. Nu se recomandă utilizarea periilor electrice și a periutelor de dinti normale. Sunt prea invazive și au peri prea ascuțiți, care pot răni suprafața dinților artificiali. Astfel, bacteriile se pot adăposti în șanțurile și fisurile rezultate, ceea ce va duce la o respirație urât mirositoare și infecții mucoase recurente.
 • Curățare totală
 • Curățarea minuțioasă a protezei necesită îndepărtarea acesteia din cavitatea bucală. Trebuie să frecați întreaga suprafață, nu doar plăcile dinților artificiali. La periere, trebuie acordată cea mai mare atenție acelor elemente care sunt în contact direct cu gingiile.
 • Utilizează produsele de curățare adecvate
 • Pentru curățarea protezei, trebuie utilizate produse speciale dedicate curățării acestora. Multă lume face greșeala de a folosi sapunul sau pasta de dinți obișnuită. Săpunul conține substanțe chimice care pot irita mucoasa bucală (și pot provoca ulcerații), iar pasta clasică nu este capabilă să decontamineze în mod corespunzător dinții artificiali.

Folosirea produselor specializate

Produsele și pastele pentru curățarea protezelor sunt disponibile în farmacii. Au proprietăți anti-bacteriene și anti-septice. Acestea sunt:

 • Paste pentru proteze dentare

Acestea diferă de pastele obișnuite prin faptul că au un efect antibacterian mai puternic. În același timp, nu zgârie suprafața protezelor dentare și nu le afectează negativ proprietățile. Ele îndepărtează bine particulele alimentare și mirosul. Când curățați proteza cu pastă, trebuie spălată timp de cel puțin 2 minute. Se recomandă mișcări de periere ușoare și circulare. Pastele au proprietăți abrazive delicate, așa că nu este nevoie să apăsați peria prea tare pe dinții artificiali. Perierea incorectă poate face ca suprafața protezei să devină aspră, ceea ce va duce, ulterior, la formarea cu ușurință a unor depuneri (provenite de la consumul de cafea sau tutun).

 • Tablete de curățare

Tabletele de curățare vin în completarea rutinei zilnice de îngrijire și curățare a protezei. Ele chiar elimină depozitele dificile și distrug până la 99,9% din bacterii. Pot fi folosite în fiecare zi pentru a menține proteza curată. Curățarea cu tablete este foarte simplă. Este suficient să curățați proteza mai întâi cu o perie uscată. Apoi, puneți o tabletă într-un pahar pe jumătate umplut cu apă călduță. Puneți dinții artificiali în el pentru aproximativ 3 minute (până la 10 minute când vrem să curățăm bine proteza). După expirarea timpului, pur și simplu clătiți și uscați proteza.

 • Praf pentru curățare rapidă

Practic, cu ajutorul prafurilor, puteți curăța orice tip de proteză dentară. Conținutul unui plic trebuie dizolvat într-o cantitate mică de apă fierbinte (aproximativ o jumătate de linguriță pe pahar), apoi puneți proteza în soluție. Ca și în cazul tabletelor, după așteptarea unui anumit timp (aproximativ 3 minute), dinții artificiali curățați trebuie clătiți sub jetul de apă, deoarece reziduurile de pulbere pot fi iritante pentru mucoase. Pulberile de curățare rapidă elimină perfect decolorarea și depunerile de pe dinții artificiali, dar și reîmprospătează și elimină mirosul. Le puteți folosi în fiecare zi.

 

Curățarea protezelor – sfaturi pentru acasă

Desigur, există și metode pe care le puteți face acasă pentru curățarea protezelor. Cu toate acestea, în utilizarea de zi cu zi, s-ar putea să nu fie la fel de bune sau la fel de eficiente ca cele cumpărate de la farmacie. Remediile cele mai cunoscute pentru curățarea protezei sunt cele în care se folosește:

 • praf de copt
 • acid citric sau suc de lămâie
 • oțet obișnuit sau oțet de cidru de mere

Curățarea protezelor fumătorilor

De regulă, protezele dentare ale fumătorilor sunt mai pătate decât cele ale nefumătorilor sau chiar a consumatorilor împătimiți de cafea sau ceai. Din păcate, nicotina este un agent foarte dăunător (poate lăsa urme și pe buze). De aceea, este foarte probabil ca produsele de curățare preparate în casă să nu acționeze foarte eficient asupra urmelor de nicotină. În acest caz, cele mai recomandate sunt tabletele de curățare. Pentru a scăpa de pete, asigurați-vă că întreaga proteză este bine cufundată în soluția de apă în care ați dizolvat tableta și nu scoateți proteza din lichid mai devreme de 10 minute. Pentru a spori eficacitatea agentului de curățare, nu clătiți proteza imediat după ce a trecut timpul de acțiune al tabletei, ci frecați zonele decolorate cu o perie specializată. Numai după o astfel de curățare, spălați bine proteza cu apă.