Menu
Contact Favorite Caută
Protefix - O viata mai buna pentru purtatorii de proteza dentara

Utilizarea unei proteze dentare este asociată cu o schimbare a obiceiurilor și, implicit, cu dezvoltarea unor noi obiceiuri adecvate. De asemenea, ridică o mulțime de întrebări despre stilul de viață de zi cu zi. Una dintre ele se referă la problema somnului când porți o proteză dentară. Ar trebui ca persoanele care poartă proteze să o scoată noaptea?

Trebuie să îndepărtăm proteza pe timpul nopții?

Dacă sunteți purtător de proteze dentare mobile, atunci trebuie să acordați o grijă sporită igienei orale pentru a reuși să vă păstrați dinții – proprii și artificiali – în bune condiții. Obiceiurile corecte includ îndepărtarea protezei timp de câteva ore în timpul zilei și noaptea. Există mai multe motive pentru care nu ar trebui să dormiți cu proteza:

  • Acumularea de bacterii

Dacă nu îndepărtați proteza peste noapte și, în plus, nici nu o spălați bine înainte de a merge la culcare, bacteriile se vor înmulți pe ea. Acest lucru se datorează faptului că resturile alimentare putrezesc și se degradează sub influența mediului din gura noastră. Acest lucru poate duce la boli dentare și gingivale grave și, mai mult, la alte probleme grave de sănătate.

  • Există riscul de sufocare

Dacă nu îndepărtați proteza în timpul somnului, vă expuneți unor riscuri destul de periculoase. În timpul somnului, nu numai că o puteți deteriora sau distruge, dar există și riscul de a vă sufoca.

  • Lezarea gingiilor

Purtând proteză tot timpul, nu lăsați mucoasa gingivală să se odihnească. Astfel, gingiile sunt iritate constant, ceea ce duce la abraziuni dureroase și chiar inflamații.

  • Poate cauza afte sau ulcerații

Abraziunile dentare se pot transforma în afte dificil de îndepărtat, dureroase și ulceroase. Va fi dificil să scăpați de ele, mai ales dacă nu mențineți o igienă orală adecvată.

Proteza, chiar dacă nu vă deranjează în viața de zi cu zi, nu se freacă și este bine atașată, este indicat să o îndepărtați în timpul somnului. Însă, puteți să nu faceți acest lucru dacă:

  • folosiți proteze scheletice
  • folosiți proteze parțiale
  • când medicul dentist vă sfătuiește altfel

În fiecare caz, însă, trebuie să vă amintiți să curățați în mod regulat proteza și, dacă este îndepărtată, să o depozitați și în condiții potrivite.

Cum se depozitează proteza noaptea?

Proteza pe care o puteți scoate noaptea, trebuie păstrată într-un recipient uscat, curat, deschis sau ventilat. În niciun caz nu trebuie să o puneți într-un pahar cu apă, deoarece într-un astfel de mediu bacteriile și ciupercile se vor înmulți foarte repede. Nu uitați că, înainte de introducerea într-un recipient, proteza trebuie curățată bine cu produse speciale, ca de exemplu, tablete sau paste.