Menu
Contact Favorite Caută
Protefix - O viata mai buna pentru purtatorii de proteza dentara

A avea proteza potrivită pentru tine este un lucru important. Merită să petreci mai mult timp în alegerea unei proteze dentare, deoarece bunăstarea și încrederea ta în sine vor depinde de tipul și materialele acesteia. O proteză aleasă corect va grăbi procesul de obișnuire cu noul tău mod de viață. Află din articolul de mai jos care sunt tipurile de proteze dentare la care poți apela și care sunt particularitățile fiecăreia.

Protezele amovibile

Protezele dentare amovibile sunt utilizate pentru lipsa parțială sau totală a dentiției. Persoana care le utilizează trebuie să le folosească doar în timpul zilei și să le îndepărteze noaptea, pentru a-și putea odihni gingiile și mucoasele. De asemenea, este nevoie de o perioadă de acomodare cu acest tip de proteză. Atunci când porți o proteză amovibilă, senzația când mănânci sau chiar și când vorbești este complet diferită decât atunci când o faci cu proprii dinți și poate fi incomodă la început. Acesta este motivul pentru care este atât de important să ți se potrivească cel mai bine.

  • procesul de adaptare la o proteză mobilă

Poate dura chiar și câteva luni și depinde de calitatea produsului selectat.

  • înlocuirea unei proteze mobile

De asemenea, merită să știi că aceste tipuri de soluții sunt temporare și cele mai multe proteze amovibile trebuie înlocuite cel puțin o dată la cinci ani, în principal din cauza modificărilor fizice ale gurii. Odată cu vârsta, gingiile își schimbă pur și simplu forma. După un anumit timp, proteza devine incomodă, ceea ce poate provoca disconfort, iritații și vânătăi ale mucoaselor gingivale.

Desigur, dinții artificiali ar trebui înlocuiți mai repede dacă:

  • se deteriorează mecanic;
  • se deformează, ca urmare a căldurii excesive;
  • se deteriorează, din cauza igienei necorespunzătoare;
  • încep să provoace disconfort constant (în ciuda lipsei de daune evidente)

De asemenea, trebuie să vă amintim faptul că utilizarea pe termen lung a unei proteze deformate poate duce la inflamații și boli ale cavității bucale.

  • apelarea la o proteză mobilă după o extracție dentară

O proteză detașabilă poate fi introdusă foarte repede, aproape imediat după extragerea dinților. Doar în cazul extracțiilor sau infecțiilor extinse se recomandă o perioadă scurtă de repaus.

  • montarea unei proteze

Este bine să ne amintim însă, că montarea și verificarea modului în care se sprijină proteza dentară va necesita mai multe vizite suplimentare la dentist. Specialistul trebuie să efectueze prima verificare și orice corecție la 24 de ore de la punerea sa.

  • prețul unei proteze amovibile

Principalul beneficiu al protezelor dentare detașabile este prețul lor redus, mult mai accesibil decât în cazul celor permanente.

Proteze amovibile parțiale

O proteză parțială detașabilă poate fi plasată dacă există dinți sănătoși în jurul defectului pe care încearcă să îl corecteze proteza. Există 3 tipuri de astfel de proteze:

1. Proteze acrilice parțiale

Sunt cele mai ieftine. Merită să știți, însă, că în ceea ce privește calitatea unei astfel de proteze acrilice, aceasta poate varia foarte mult în funcție de cost și de furnizor. Unele dintre ele arată plăcut din punct de vedere estetic, altele sunt foarte vizibile și inestetice.

De asemenea, protezele acrilice nu sunt cele mai confortabile. Fiind corpuri străine în gură, corpul trebuie să se obișnuiască cu ele. Când muști și mesteci, îți dau o senzație complet diferită față de dinții reali. Mai mult, ele pot irita membranele mucoase delicate la început și pot provoca leziuni. Cu timpul, însă, cavitatea bucală se obișnuiește cu prezența lor și încetează să mai deranjeze atât de mult.

2. Proteze scheletice parțiale

Mult mai stabile și delicate decât cele acrilice. Ele se bazează pe o structură metalică care plasează întreaga greutate a protezei pe dinții sănătoși ai pacientului, nu pe gingii. Acest lucru împiedică afectarea negativă a formei gingiilor și deteriorarea membranelor mucoase. Această soluție garantează, de asemenea, accelerarea procesului de adaptare.

Atunci când mănânci și vorbești, proteza scheletică îți oferă senzații similare cu cele naturale, deci este mai ușor să o accepți și să te obișnuiești cu ea. Cu toate acestea, este mult mai scumpă decât o proteză acrilică. În principal, pentru că:

 

  • se atașează folosind cleme, care necesită adesea coroane pentru a fi atașate de dinții sănătoși ai pacientului;
  • la crearea ramei sale sunt folosite metalele scumpe, cum ar fi titan, argint, aur sau un aliaj de crom-cobalt.

3. Proteze parțiale suprapuse

Un alt tip de proteză dentară detașabilă este o proteză suprapusă. Se suprapune pe rădăcinile din dinți sau pe implanturi. Este adesea folosită la persoanele care nu pot purta coroane permanente din cauza rădăcinilor dentare deteriorate. Pentru a atașa acest tip de proteză, capturile speciale sunt plasate în canalele radiculare. Aceasta garantează stabilitate ridicată, vorbire mai ușoară și mâncare mai convenabilă decât cu o proteză acrilică.

De asemenea, încetinește degenerarea gingiilor și atrofia creierului alveolar, ceea ce garantează o utilizare mai lungă a protezei și un suport mai bun.

Proteze complet detașabile

Când pacientul nu mai are niciun dinte sănătos pe maxilarul inferior, se folosesc proteze complete. Acestea pot fi de mai multe tipuri:

1. Proteze acrilice

Sunt cele mai populare. Acestea sunt plasate în gură pe gingii cu ajutorul unor creme speciale de fixare. Ele trebuie să fie potrivite pentru fiecare tip de cavitate bucală, pentru a nu deteriora mucoasele și pentru a nu provoca plăgi sub presiune. Din punctul de vedere al confortului pentru purtător, la început pot părea destul de incomode și pot cauza probleme minore cu vorbirea și mestecarea. După ceva timp, cavitatea orală se obișnuiește cu ea. În timpul perioadei de adaptare, acestea trebuie purtate pe tot parcursul zilei și îndepărtate noaptea.

2. Proteze dentare totale, montate pe implanturi

O soluție mult mai confortabilă este o proteză completă montată pe implanturi, adică cu puncte de atașare artificiale. Este mult mai scumpă, pentru că trebuie ca mai întâi să fie setate aceste puncte. Trebuie să existe cel puțin două implanturi ( la maxilarele inferioare și superioare).

Avantajul acestei soluții este:

  • te obișnuiești mai repede cu dinții artificiali
  • stabilitate mai mare
  • mai mult confort
  • capacitatea de a mânca în siguranță chiar și alimente tari, fără a-ți face griji cu privire la mișcarea protezei În plus, implanturile previn atrofia osoasă, care asigură o mai mare rezistență la mușcătură și mestecare și oferă o experiență alimentară mai naturală.

Proteze permanente

Protezele permanente, adică implanturile, nu numai că sunt mai convenabile și mai ușor de adaptat, dar oferă senzații naturale și, în multe cazuri, nu diferă foarte mult în ceea ce privește utilizarea față de dentiția naturală. Acestea sunt atașate cu șuruburi speciale din titan, introduse în structura osoasă sub anestezie locală. Instalarea unui astfel de șurub poate părea complicată, dar este nedureroasă și durează doar 2-3 ore. Ulterior, pe un suport pregătit, stomatologul plasează un dinte artificial (din porțelan sau coroană ceramică), care în gură va arăta și se va comporta complet natural.

Cu toate acestea, implanturile au două dezavantaje principale:

  • sunt foarte scumpe
  • trebuie realizat destul de repede după îndepărtarea unui dinte bolnav (sau dinți)

Dacă lăsați să treacă 2-3 luni de la îndepărtarea unui dinte până la momentul în care are loc realizarea implantului, poate fi prea târziu. Motivul? După ce un dinte se extrage, osul în care șurubul trebuie să fie găurit dispare. Coroana în sine poate fi pusă puțin mai târziu, dar fixarea trebuie pregătită înainte de modificarea structurii osoase.